Wandelen


Westerlo verwent wandelaars. Het wandelnetwerk de Merode is ideaal om het rijke verleden van Westerlo en de natuur te ontdekken. Er zijn heel wat mogelijkheden langs mooie dreven, kleine paadjes en minder gekende plekjes. En de bewegwijzering houdt je op het rechte pad.  Wandelaars die graag meerdere dagen op stap gaan, kunnen in Westerlo aansluiten op de GR 5. Dat is een lange afstands wandelroute, aangeduid met de internationaal gekende witte en een rode verfstreep, horizontaal boven elkaar. Soms mag het ook een beetje comfortabeler en minder uitdagend zijn. Daarvoor is er het traject wandelen op wieltjes, dat bijzonder geschikt is voor minder mobiele personen. Of je kan uiteraard ook kiezen voor de wandelknooppunten. En voor de liefhebbers: Wandelen langs water en kastelen.

 


De GR5

Deze route is de bekendste en oudste lange afstand wandelroute in Vlaanderen. Het is een belangrijk onderdeel van de Europese wandelroute van Bergen op Zoom in Nederland naar Nice in het zuiden van Frankrijk. De route loopt dwars door de Antwerpse Kempen en doorkruist daarbij ook Westerlo over een lengte van ongeveer 13 km van noord naar zuid. Blikvangers onderweg zijn de norbertijnenabdij van Tongerlo, het kasteel van prins de Merode en mooie stukjes natuur in de Beeltjens en langs de Grote Nete.

 


Wandelen op wieltjes

Personen die minder mobiel zijn, kunnen een wandeling van 7,5 km maken langs het wandelnetwerk de Merode. De paden van deze wandeling zijn allemaal toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. De niet verharde paden in het bos zijn niet altijd effen of droog, maar dragen bij tot het intens beleven van de natuur.

Sporta Spot Kempen in Tongerlo (Geneinde 2-2260 Westerlo) is de vertrekplaats voor deze wandeling. De bewegwijzering met rechthoekige rood-witte borden wijst je de weg naar het juiste knooppunt.

 


Wandelknooppunten

Het wandelnetwerk de Merode is het beste hulpmiddel om je wandeling uit te stippelen. Je bepaalt zelf de afstand en het karakter van je wandeling. De ene keer wandel je over vochtige paadjes langs de mooiste natuurplekjes, de andere keer ontdek je de abdij van Tongerlo of de kastelen de Merode. De rood-witte borden met de nummers van de knooppunten houden je steeds op het juiste pad. Het wandelnetwerk heeft vele mogelijkheden voor de gelegenheidswandelaar, maar ook voor de meer ervaren wandelaar. Toerisme Westerlo, de abdij van Tongerlo en de jeugdherberg Boswachtershuis zijn ideale vertrekplaatsen. Op de kaart van het wandelnetwerk de Merode staan 500 km wandelpaden. De kaart is te koop bij Toerisme Westerlo of in de webshop. De brochure "Wandelen in Westerlo" met vier wandelingen is een gratis uitgave. In de Kempen zijn er nog negen wandelnetwerken.

Met de wandelplanner kan je online je route uitstippelen, wandelknooppunt.be.

 


Wandelen langs water en kastelen

Twee imposante kastelen en een fantastische brok natuur: dat is de erfenis van de adellijke familie de Merode in Westerlo. Samen met de vallei van de Grote Nete, de natuurgebieden het Riet en de Kwarekken en de eindeloze dreven van de Beeltjens vormen ze het decor voor de wandeling "Langs water en kastelen". Vertrekplaats is het kantoor van Toerisme Westerlo. De wandeling is 7 km lang en loopt grotendeels over onverharde paden waardoor ze niet geschikt is voor rolstoelen en kinderwagens. De wandelbrochure vermeldt meer info over deze wandeling.